top of page

Go out to go in!


Heb je ook zo'n zin om lekker te wandelen of te zwemmen als het buiten lekker zonnig is? Er gaat niets boven het gevoel dat je krijgt als je je in de natuur begeeft. Buiten mediteren is een geweldige manier om de eentonigheid van je meditatie-beoefening te doorbreken. En je zult ontdekken dat natuurmeditaties verrassend verfrissend zijn, vooral als je een tijdje niet in de de natuur bent geweest. Buiten mediteren heeft zeker z'n voordelen voordelen. Ten eerste kun je er zeker van zijn dat je de aanbevolen dosis vitamine D krijgt - zorg er wel voor dat je niet naar buiten gaat voor je meditatie uurtje wanneer het extreem heet is, anders loop je het risico een iets minder ontspannende zonnebrand inclusief zonnesteek op te lopen.

Nog meer voordelen van meditatie in de natuur... Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom meditatieretraites en kloosters zich in bergen of diepe bossen bevinden? Natuurmeditaties laten ons ontvankelijker worden voor onze natuurlijke omgeving. Onbewust (vaak) stoppen de natuur als inert, onbewegelijk, te beschouwen en beginnen het te zien als levend en ademend, vervuld van mysterie en verwondering. De natuur leeft en laat ons tot leven komen, hernieuwt onze uitbundigheid en verbetert onze gemoedstoestand. Wanneer we in de natuur zijn, kunnen we enorm leren; de natuur is een plaats waar wijsheid en perceptie tot leven komen.Buiten in de openlucht mediteren activeert ook al onze zintuigen, waardoor we ons alerter, waakzamer en dus bewuster voelen.

Een ander groot voordeel van natuurmeditaties is dat ze ons geaard te houden. Als je gedachten afdwalen terwijl je buiten mediteert, breng dan je aandacht naar de prachtige geluiden van de natuur en luister... Luister naar de vogels die fluiten, de kikkers die kwaken, de wind suizend door de bomen en het geritsel van de bladeren. Laat de natuur je meditatie-anker worden om je terug te leiden wanneer je geest begint te dwalen. Het is ook buitengewoon gemakkelijk om mindfulness te bereiken als je buiten bent, omdat je zintuigen volledig geëngageerd zijn en je geest geworteld is tot het huidige moment.

Wanneer je tijdens je natuurmeditaties op de grond zit, wordt het ritme van je lichaam gesynchroniseerd met de natuurlijke vibraties van de aarde. Dit alles verbetert je meditatie enorm, waardoor je geniet van een geweldige meditatieve ervaring.

Onze zintuigen worden zelfs scherper - het gehoor verbetert en huidreceptoren worden uiterst gevoelig. Als je in en met de natuur bent, vervang je de conventionele elektronische muziek door de geluiden van de natuur. Je MP3-speler of wat dan ook, wordt vervangen door de harmonieuze melodie van de vogels. Dit 'out-door' aspect van meditatie verfrist je geest en komt ook je lichaam ten goede. In combinatie met het geluksgevoel van tijd en aandacht voor jezelf die je in de natuur vindt, helpt het je meditatiebeoefening te vernieuwen.

bottom of page