top of page

Hoeveel en hoelang zou je moeten mediteren?


Vraag je je vaak af hoelang je moet mediteren?

Is het 20 minuten tweemaal per dag, of een keer per dag gedurende een uur? Hoe zit het met tien minuten in de ochtend?

Ik noem dit de "doseervraag" en het wordt me regelmatig gevraagd wanneer het onderwerp meditatie wordt besproken. Wat er vaak achter zit, is de wens om te weten: "Wat is het minimum dat ik moet oefenen om resultaten te behalen?".

Het is een westerse kwestie, met een westerse denkwijze.

Simpel gezegd, we zijn allemaal verschillend. Neurowetenschappers weent dit. Psychologen weten dit. En wat blijkt, zelfs de Boeddha wist dit. De Abhidhamma (een boeddhistische leer) geeft aan dat elk mens anders en op zijn of haar unieke wijze zal reageren op verschillende meditatietechnieken en onderwezen moet worden volgens hun individuele behoeften.

Onderzoeken tonen positieve veranderingen aan in het functioneren van de hersenen en het algehele welzijn van de mens bij een dagelijkse dosering van slechts 20 minuten. Dat betekent natuurlijk niet dat je de beoefening van meditatie hiertoe moet beperken. En het betekent ook niet dat een beoefening van 10 minuten tijdverspilling is.

Laat je ervaring je gids zijn. Ook hier geldt weer: Oefening baart kunst!

bottom of page