top of page

Kundalini

jouw oer energie

KUNDALINI is een energie waarmee je geboren bent. Sterker nog het is de energie waaruit je geboren bent. Deze als vrouwelijk beschouwde energie is zo krachtig met haar creërende karakter dat ze de perfecte voedingsbodem is van onze Body, Mind & Soul. 

De onzichtbare Kundalini energie wordt vaak symbolisch afgebeeld als een slang, een godin, een oceaan of een spiraal.

Ook al lijkt dit concept misschien wat abstract, de energie van Kundalini is echt. Ze is ingebouwd in ons DNA, bestaat in elk menselijk lichaam, ze is elektrisch van aard en staat uit of aan. In Jip en Janneke taal gezegd; Kundalini is slapend of wakker.

Wanneer Kundalini slapend is, zou ze drie en een half keer opgerold zijn op het perineum, de zetel van de eerste chakra. Bij sommige mensen sluimert ze daar hun hele leven. In anderen wordt ze uiteindelijk wakker, rolt ze zich af en begint ze omhoog te stijgen in de Sushumna. De Sushumna is het subtiele kanaal dat alle chakra's met elkaar verbindt.


Terwijl ze naar boven beweegt, activeert en balanceert Kundalini de chakra's en brengt prachtige nieuwe staten van bewustzijn op elk niveau. 

De belevenis van het Kundalini-ontwaken zijn bij ieder mens verschillend. Soms ervaart men een gevoel van warmte of tintelingen langs de ruggengraat, in de buik of aan de uiteinden van het lichaam - van top tot teen. Andere mensen ervaren een energetische bewegingen. Het lichaam begint als vanzelf te bewegen, wat soms een beetje raar voelt. Vreemd maar wel heel fijn. De beweging die ontstaat kan yoga-achtig, gracieus en precies zijn. Maar ook kan de beweging heel energiek zijn waarbij het hele lichaam schuddende bewegingen maakt.

Als Kundalini zich in de bovenste chakra's manifesteert, beschrijven mensen een schitterend licht dat ze met gesloten ogen in hun hersenen konden zien. Ook vertellen mensen over visioenen van licht, buitenzintuiglijke waarnemingen en golven van extase.

Als de Kundalini-energie haar weg langs de chakra's omhoog heeft voltooid, stroomt ze neerwaarts en neemt idealiter haar intrek in het hartcentrum, waarbij de bovenste en onderste chakra's in evenwicht worden gebracht. 

Ida Pingala Shushumna Nadis and Chakras (1).png
Sun Card story_edited.png
Moon card story (1)_edited.png
bottom of page