top of page
Reflectie van het zwembad

YOGA
YOGA
YOGA
YOGA
YOGA

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geeft niks, dat hebben wij ook.

Soms lijkt het wel alsof er iedere week een nieuwe yoga stijl wordt geboren, en dat is hartstikke mooi want zo is er voor iedereen wel iets "lekkers" te koop. Om niet volledig in het duister te tasten in de hedendaagse yoga jungle zijn er een aantal hoofdpaden. 

Yoga is tenminste vijfduizend jaar geleden ontstaan, en hoeveel jaren terug dat exact is geweest, daar zijn we met z'n allen nog niet echt over uit. Het wil nog wel eens een eeuwtje of tien, twintig verschillen. Daarom schrijven we hier over tenminste vijfduizend jaar, want daar is iedereen het nu wel over eens.

In den beginne was er yoga. Yoga kennen we in de Westerse landen vooral als beoefening van asana. Met asana worden de yoga-houdingen bedoeld. Yoga is echter meer dan een serie van fysieke posities, het is bijvoorbeeld ook de beoefening van meditatie en ademhalingstechnieken. Er is zelfs nog meer, maar laten we hier eerst wat licht laten schijnen in de yoga jungle.

Hatha Yoga

Dit is de oorspronkelijke vorm. Dit is ook de yoga stijl die bij de meeste mensen bekend is, door de houdingen en zonnegroet. 

In een Hatha Yoga les wordt er aandacht besteed aan meditatie, pranayama (ademhalingstechnieken) en asana (fysieke houdingen).

Het is wat ons betreft de yoga stijl waarmee je begint als je minder dan 4 uur per week sport of traint. Ook als je een zittend beroep hebt dan is Hatha Yoga jouw beste vriend!

Yin Yoga

Yin Yoga is gebaseerd op het Chinese meridianensysteem, het is een langzame, meditatieve vorm van Yoga. De asana's worden voornamelijk zittend en liggend uitgevoerd en langere tijd vastgehouden; drie tot vijf minuten, en soms zelfs langer. Door de zachte stretchende houdingen wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en blijven de gewrichten soepel. Deze methode stimuleert de energiebanen in het bindweefsel en bevordert de bloedsomloop. Yin Yoga is fijn als je (te) veel Yang energie hebt of als je een haat-liefde verhouding hebt met stress. Maar ook als je bijvoorbeeld heel veel sport/traint, als extraatje naast een Hatha Yoga beoefening, of i.c.m. een andere dynamische Yoga vorm. 

Restorative Yoga

Dit is wat de meeste van ons, in de Westerse maatschappij, eens zouden moeten proberen!

Restorative staat voor herstellen, ontladen, ontlasten en opladen. Het is bedoeld om tot diepe ontspanning te komen. Daarom wordt het ook wel "the art of relaxation" genoemd. De houdingen worden zittend en liggend uitgevoerd, waarbij het lichaam ondersteund wordt met kussens, dekens en yoga-blokken. Hierdoor kan je jezelf helemaal overgeven aan een ontspanning die het zelfherstellende vermogen van je lichaam activeert. Restorative Yoga is dus voor iedereen een weldaad. Als je spanningsklachten hebt, fysiek rustig aan moet doen of burnout klachten hebt dan is Restorative Yoga jouw beste maatje. En ook als onderhoudsbeurt is deze ontspannende Yogales een liefdevol cadeautje aan jezelf.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is het dynamisch uitvoeren van een vaste serie houdingen. Doordat de houdingen aan elkaar verbonden worden ontstaat er een flow van de één naar de andere beweging. Ook de ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Ashtanga is bewegen en zweten. Geen instap modelletje, ook niet voor de fitte mens.... zelfs niet voor de eigenwijze fitte mens; eerst Hatha dan Astanga!

 

Iyengar Yoga

B.K.S. Iyengar, een Indiase hoogleraar, is grondlegger van de Iyengar yoga. Het is een fysieke vorm met een uitgangspunt dat het perfect in lijn brengen van jouw (unieke) lichaam je helpt om geestelijk ook in balans te komen. Precisie en concentratie zijn binnen deze stijl van yoga kenwaarden. Tijdens de beoefening wordt er gebruikt gemaakt van diverse yoga-attributen (props). Iyengar Yoga is zowel voor de beginnende als de ervaren yogi. 

Kundalini Yoga

Bij de meeste yogasoorten ligt de focus vooral bij de asana’s (houdingen), bij Kundalini Yoga draait het hoofdzakelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie. Door deze combinatie van technieken kun je een hogere staat van bewustzijn bereiken. Kundalini yoga wekt kundalini-energie op en wordt daarom ook wel de ‘yoga van het bewustzijn’ genoemd.

Kundalini yoga is voor iedereen; ‘als je kunt ademen, kun je aan yoga doen,’ aldus Yogi Bhajan, de man achter deze vorm van Yoga.

Om een les Kundalini Yoga te volgen is geen yoga-ervaring nodig.

Power Yoga

De naam zegt het al, Power Yoga is een vorm die de vooral op het fysieke lichaam is gericht. Het is een Yang vorm; pittig en dynamisch in beweging zijn. Het heeft samenwerking met de ademhaling een meditatief effect op de mind (denkgeest). Als side-kick kan je bij deze vorm ook een Yin Yogales volgen. Zo creëer je een mooie balans tussen Yin en Yang!

Zin in power? Volg eerst een paar lessen Hatha Yoga, dat maakt de eerste Power Yogales een stuk aangenamer voor jezelf. 

Bikram Yoga en Hot Yoga

Bikram Yoga wordt beoefend in een ruimte verwarmd tot 40 °C; zeker weten, lekker zweten! Het is een fysieke les van 90 minuten met een serie van 26 asana's en 2 ademhalingsoefeningen die altijd in dezelfde volgorde word uitgevoerd. 
Bij Hot Yoga wordt de yogazaal opgestookt naar 25-40 °C. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer je lichaam daarop reageert; zweten en een verhoogde hartslag. Heb je last van een hoge bloeddruk, dan is dit niet the place to be voor jou. 

Met deze vormen van yoga is enige ervaring met yoga zeer aan te raden. Doe dus eerst een tijdje aan Hatha Yoga.

Yoga Nidra

Deze vorm past niet helemaal in het bovenstaande rijtje, omdat het een meditatietechniek is en geen beoefening van meerdere asana's. Yoga Nidra is de laatste tijd behoorlijk in populariteit gestegen, daarom willen we deze vorm hier toch graag benoemen. Daarbij is Yoga Nidra één van de specialismen van Elmora.

Nidra is een Sanskriet woord voor "slapen" maar ook voor "dromen" in het Engels wordt het vertaald als "Yogi Sleep". Yoga Nidra is een geleide meditatie. De beoefening van Yoga Nidra wordt in een liggende houding uitgevoerd, en brengt het lichaam naar een volledig ontspannen toestand. De beoefenaar wordt systematisch geleid in de meditatie en wordt in toenemende mate zich bewust van de innerlijke wereld.

Het is één van de diepst mogelijke staat van ontspanning met behoud van het volledige bewustzijn. Yoga Nidra resulteert in een bewust bewustzijn van de diepe slaapstaat; een bewuste slaapstaat. Het is een weldaad voor Body, Mind & Spirit. Een half uur Yoga Nidra staat gelijk aan 2 uur slaap. Een goede investering van je tijd dus!

Yoga, Yoga, Yoga

Er is nog veel meer te koop in de wondere wereld van Yoga. Maar voor nu houden we het hierbij.

Wil jij weten welke in welke Yoga stijlen Elmora les geeft? Kijk dan eens op het yogalesrooster of in de agenda van Elmora.

bottom of page