top of page

Yoga Nidra de beoefening van de bewuste rust...


Yoga Nidra is een ligmeditatie, en geen dutje.

Yoga Nidra, ook wel Yogic Sleep genoemd, wat vertaald “Yogi Slaap” is, maar dat betekent niet dat Yoga Nidra hetzelfde is als slapen.

Yoga Nidra, is een meditatievorm waarbij je het lichaam bewust laat rusten, liggend op de grond, op een yogamatje of op een matras.

Ken je dat moment vlak voordat je op het punt staat in slaap te vallen? Je bent je bewust van je lichaam, het voelt zwaar en ook heerlijk ontspannen. De beslommeringen van het dagelijks leven verplaatsen zich naar de verste hoek van je brein. En terwijl je nog steeds grotendeels bewust bent van de omgeving, kom je in een staat van droomachtige gedachten. Misschien hoor je vaag nog een geluid buiten je slaapkamerraam, maar dat stoort je niet. Het is gewoon een geluid, en je bent slechts een moment verwijderd van dromen. Dat is precies de mentale staat van zijn waar je komt met de beoefening van Yoga Nidra.

Als je in een diepe, herstellende slaap bent, heb je absoluut geen besef van wat er om je heen gebeurt, je bent volledig bewusteloos. Yoga Nidra is niet zo stil. Bij Yoga Nidra houden we vast aan ons bewustzijn, en we kunnen ons zelfs bewust zijn van geluid of activiteit om ons heen. Het grote verschil is dat we er bewust niet op reageren. We zijn gewoon ondergedompeld in de meest ontspannen mogelijke staat van bewuste energie.

De energie van Yoga Nidra kan misschien zelfs worden omschreven als hypnotisch, het is een bewustzijn waar jij jezelf kan laten komen. Hiermee bedoel ik dat jij de oefening doet, je wordt niet gehypnotiseerd, maar je kiest ervoor om bewust je lichaam te laten rusten. Zodra je in slaap valt, ben je niet langer in Yoga Nidra, helaas!.. Echter, hoe langer jij in deze staat van bewuste slaap kunt blijven, hoe eerder je de herstellende voordelen van deze meditatievorm kunt ervaren. Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je in slaap valt, vooral veel beginners doen dat, het maakt deel uit van het proces, van jouw proces… koester dit en omarm het.

bottom of page